Treinreis door de Verenigde Staten van Amerika

Ben je benieuwd naar de voordelen van het reizen per trein tijdens je vakantie in Amerika? Hier vind je nu uitgebreide informatie over het hoe & wat van treinreizen door de Verenigde Staten, evenals nuttige hints en tips om het boeken van jouw persoonlijke reis zo eenvoudig en plezierig mogelijk te maken. Die wil je zeker lezen voordat je hier gebruik van gaat maken!

Wat is het verschil tussen treinen in de VS en in Nederland?

Als het over treinreizen gaat dan denk je misschien aan de volle Nederlandse treinen tijdens de spits, waar duizenden mensen opeengepakt zonder zitplaats naar huis of kantoor proberen te komen. Echter is dat niet altijd zo, je kunt ook denken aan een eigen twee- of vierpersoonscabine met privédouche en -toilet in een ruime passagierstrein met (op sommige trajecten) panoramarijtuig en restaurant, dat is natuurlijk beter. Treinen in de VS is het tegenovergestelde van treinen in Nederland: Het is daar namelijk rustig, comfortabel en ontspannend.

Steeds meer mensen die op vakantie gaan nemen de auto, om van A naar B te komen in Amerika of ze nemen het vliegtuig. Dit biedt flexibiliteit, maar heeft als nadeel dat de bestuurder minder van het landschap ziet dan de passagiers. Als je met de trein gaat dan heb je dit nadeel niet: iedereen kan van het landschap genieten terwijl de trein je naar de volgende bestemming brengt. Je kunt echter ook grotere afstanden overbruggen dan met de auto het geval zou zijn en zie je veel meer van het landschap dan met het vliegtuig. Ook is de trein een uitstekend middel om andere mensen te leren kennen, niet alleen toeristen maar ook de Amerikanen zelf, je doet veel meer ervaringen op en je leert mensen kennen.

Wat kun je met de Amerikaanse trein ondernemen?

Wist je dat de treinen van de Amerikaanse spoorwegen Amtrak het hele land doorkruisen en een unieke kijk op de VS bieden? Je kunt, als je dit wil, van New York via Chicago en Denver in de Rocky Mountains naar Salt Lake City en door naar Los Angeles; maar het is ook mogelijk om meer lokale ritten te maken – van noord naar zuid en oost naar west – en uitstappen bij de kleinere stations op de route. Ook dat is de moeite waard.

Als je bij  Amtrak bent is het mogelijk om onderweg uit te stappen, een dag of meerdere dagen op één plek te blijven, en vervolgens de reis te vervolgen. Je zou dus de tweedaagse treinreis van Chicago naar Seattle in een aantal grote (en zelfs kleine) steden en zelfs Glacier National Park kunnen onderbreken om die plek te verkennen, en dan weer een dag of twee later verder te reizen. Het is dan nu tijd voor een leuke tip: Huur op de uitstappunten een auto en ga daarmee een paar dagen rond rijden en bijvoorbeeld nabijgelegen National Parks te bezoeken, zodat je daarna weer met de trein verder reist.

Treinen langs de oceaan

Je kunt een reisarrangement boeken, wat denk je van een 12-daagse reis langs de Amerikaanse westkust, een 10-daagse reis langs de oostkust, of een 13-daagse reis waarbij je de complete Verenigde Staten doorkruist van oost naar west? Bij alle  arrangementen verblijf je minstens één nacht in de grotere steden die de routes aandoen, zodat je rustig de tijd kunt nemen om ze te bekijken. Dat is nog eens de moeite waard.