Wat te eten in Bangkok met een klein budget

Ga je op reis, backpacken of heb je een klein budget? In Thailand zijn voldoende mogelijkheden om goedkoop op reis te gaan of leuke dingen om te doen in Bangkok. Bijvoorbeeld eten op straat, iets wat niet alledaags is voor Nederlanders. Toch zijn  de beste gerechten langs de straten te vinden, en dat niet alleen in Bangkok.

Voor elke stap die je zet vind je een kraampje, een markt of een verkoper die alles verkoopt van noedels tot gefrituurde insecten, van garnalen tot auberginesalades, gerookte groenten, grote garnalen, naar tamarinde smakende soepen, roti pannenkoeken, mango’s gedoopt in zoete chilisaus… de keuze is letterlijk eindeloos met een miljoen soorten smaken en texturen.

Ontbijt in Bangkok

Op weg naar het werk zullen pendelaars vaak hun ontbijt of lunch kopen. Hoewel donuts en verse koffie verkrijgbaar zijn, zullen de meeste Thaise mensen kleine plastic zakjes met verschillende curries, groentegerechten of gebakken vleesgerechten kopen. Gefrituurde kip, pittige omeletten en gegrilde spiesjes van varkensvlees en inktvis zijn ook te koop. Veel verkopers zullen het eten dichtbij de belangrijkste haltes van de Skytrain verkopen. Naast het ontbijt en de lunch is vers fruit erg populair. Van vers geperste sinaasappelsap tot vers gesneden mango’s, watermeloen, guave, ananas, papaja en rosé appels. Verkopers zullen ook jonge kokosnoten open hakken of een verse sapje voor dorstige klanten bereiden.

 

Samosa verkoper

Nabij de hoek van Phahurat en Chakraphet Roads in Little India, is er een klein straatje met een bord erboven dat zegt: “Sunny Video Indian Movies.” Vaak alleen overdag open, mis deze heerlijk gekruide en gearomatiseerde hartige lekkernijen niet.

Andere goede plekjes voor straat snacks zijn de zijstraten buiten van Yaowarat Road, in Chinatown, en Talad Loong Perm (Perm Loong markt).

Chote Chitr

In het oude gedeelte van Bangkok, Chote Chitr, wat al 90 jaar bestaat en trots is op de recepten die ontwikkeld zijn door oude Thaise koninklijke hofjes en de menu-muur waarop ​​honderden gerechten staan. Deze zijn vaak afhankelijk van traditionele ingrediënten die vandaag de dag moeilijk zijn om te vinden en de koks van Chote Chitr vertellen weinig over hoe ze deze gebruiken. Met slechts vijf eenvoudige rechthoekige tafels bij elkaar gezet en open op de straat, is het zeker de moeite waard om te wachten totdat er eentje vrij is. De chef-kok brengt u dan een bord met Mi Krop, knapperige gebakken vermicelli op smaak gebracht met een saus van gekarameliseerde bruine suiker, gember, citroengras en som saa. Een geurig gebak gevarieerd met sinaasappel, die nu bijna uitgestorven is in Bangkok, de SOM saa balanceert de plakkerige zoetheid in het gerecht.

Een aantal Handige Regels voor het eten op straat

De Bangkok trottoirs kunnen smerig zijn en kijken naar een stapel vuile borden kan je maag om laten draaien. Hier zijn twee nuttige tips voor het eten op straat.

Zorg ervoor dat het eten warm en vers bereid is, als het eruit ziet alsof het er al een tijdje staat, vermijd het dan.

Ga waar de lokale bevolking heen gaat! Plaatsen die druk worden bezocht, geeft de reputatie van de verkoper weer. Als de lokale bevolking het goed keurt, betekent dit dat ze waarschijnlijk niet ziek worden van het eten daar.